Tagtik

Crevits plooit: 'Onderwijshervorming kan ook nog na 2018'

Het lijkt erop dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits onder druk van de onderwijskoepels de onderwijshervorming dan toch zal uitstellen tot na 2018. "Voor mij is 1 september 2018 het ideale scenario, maar ik ga alle onderwijsverstrekkers uitnodigen om naar hun zorgen te luisteren. Dan kunnen we samen kijken hoe we tot een kwaliteitsvolle start kunnen komen in het belang van alle leerlingen en leerkrachten", zegt Hilde Crevits.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet zich eerder niet van de wijs brengen door de kritiek van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten en had beslist om de hervorming van het secundair onderwijs door te voeren. "Blijven wachten is geen optie", zei ze enkele weken geleden nog in De Morgen.

Ook al zouden er geen nieuwe eindtermen komen, dan nog start de modernisering van het secundair onderwijs, zei ze toen. "De modernisering start op 1 september 2018. Over ten laatste vier weken wil ik weten waar het Vlaams Parlement staat met de vernieuwing van de eindtermen. Alle onderwijsverstrekkers willen starten met de modernisering. Liefst met de nieuwe eindtermen, maar zonder als het moet. Voor het eerste jaar heb je ook niet meteen nieuwe eindtermen nodig. Blijven wachten, is geen optie", vertelde minister van Onderwijs Hilde Crevits bij De Morgen.

Nu komt Crevits dus terug op deze uitspraak nadat het Katholiek Onderwijs en de andere koepels duidelijk maakten dat ze geen overhaaste modernisering van het onderwijs willen.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) gaven eerder al aan dat de eerder gestelde deadline van Crevits onhaalbaar was. "Onze scholen moeten ook tijd krijgen om zich voor te bereiden. Wij kijken daarom naar 1 september 2019. Natuurlijk rol je een hervorming gradueel uit, maar de inhoud, de leerlijnen, moeten wel voor alle jaren gereed zijn", waarschuwt Raymonda Verdyck, bestuurder van het GO!.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren