Daarom is de herfstvakantie beter dan de zomervakantie
Het schooljaar is inmiddels alweer een maandje bezig en vele kinderen snakken al naar die herfstvakantie. De zomervakantie lijkt met dit druilerig weertje al ver in het verleden te liggen. Die negen weken zonnige schoolvakantie zorgden immers voor heel wat mooie herinneringen bij de kinderen, die nu alweer op de schoolbanken zitten.
Toch levert 9 weken vakantie na elkaar heel wat nadelen op. We sommen even de meest frappante nadelen op:
Een lange zomervakantie zorgt voor een financiële druk voor de ouders. Zij moeten immers beroep doen op (langdurige) buitenschoolse opvang, sportkampen, stages … voor hun kinderen. Deze zorgen voor een serieuze hap uit het budget van ouders.
Kinderen zijn in september heel wat kennis en vaardigheden vergeten bij gebrek aan de nodige stimulansen. Kwetsbare kinderen spelen de leerwinst die ze op school maken kwijt vanaf 6 weken vakantie. Deze kinderen hebben bovendien geen boeiende vakantie: geen reis, weinig kampen, geen uitdaging, weinig of geen boeken … en dit ‘zomerverlies’ is moeilijk weg te werken.
Anderstalige kinderen zijn 2 maanden weg van school en horen dan meestal niet meer de
Nederlandse taal. Op die manier starten zij in september opnieuw met een zekere taalachterstand.
Deze elementen zorgen ervoor dat de leerkloof tussen sterke en zwakke kinderen versterkt wordt.
Een heerlijk lange zomervakantie is dus niet altijd een heel goed idee voor vele kinderen. Daarom vinden vele onderwijsexperts de herfstvakantie een betere optie dan de zomervakantie.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)