Tagtik

Daisy Van Cauwenbergh schuldig aan mensenhandel?

Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot zouden een Thais koppel dat illegaal in België verbleef, twee jaar lang in hun villa aan het werk gezet hebben. Van Cauwenbergh en haar echtgenoot betaalden het Thaise koppel daar ook niet voor.

"De vrouw moest eerst enkel op de kinderen passen maar nadien ook koken en poetsen. De man ging eerst aan de slag als chauffeur voor de familie en nadien als tuinman. Ze mochten in een flat in Schaarbeek verblijven en kregen een scooter ter beschikking maar moesten lange dagen werken, zes dagen op zeven en continu ter beschikking staan van de familie. Daarvoor kregen ze zogezegd een loon maar dat werd vaak geheel of gedeeltelijk ingehouden, zogenaamd om kosten te vergoeden", klinkt het bij arbeidsauditoriaat Halle-Vilvoorde en de advocaat van het Thaise koppel.

Tot op vandaag ontkennen Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot alles en vragen dan ook de vrijspraak. Ze beweren dat de Thaise mensen een gratis vakantie in België kregen en hier nooit hebben moeten werken.

Het arbeidsauditoraat schuwde de straffe taal woensdag niet en bestempelde de praktijken als 'moderne slavernij' en de burgerlijke partij suggereerde dat de Thaise vrouw zelfs seksueel misbruikt werd. "Ze hebben misschien wel eens op de kinderen gepast of in de tuin geholpen maar van slavernij of uitbuiting was helemaal geen sprake, en nog minder van verkrachting. Integendeel, die mensen zijn regelmatig met het gezin mee op uitstap en op vakantie geweest", zegt de advocaat van Van Cauwenbergh.

Het vonnis valt op 20 december.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren