Tagtik

"Dan begin ik te zweten en sla ik tilt"

Michel Van den Brande (56), bekend als stellingenbouwer uit het VIER-programma 'The Sky is The Limit', kreeg zeven jaar geleden zijn allereerste angstaanval. Sindsdien kampt de steenrijke ondernemer er geregeld mee.

De 56-jarige Michel Van den Brande neemt inmiddels al enkele jaren medicatie tegen de angstaanvallen. Ook kreeg hij ademhalingsoefeningen aangeleerd. Toch blijven de angstaanvallen zijn leven domineren. Zo had Van den Brande afgelopen weekend nog last van een hevige aanval.

"Het gebeurt vaak wanneer ik in de wagen wil stappen. Dan begin ik te zweten, gaan mijn benen tintelen en sla ik tilt. Ik dúrf niet meer in te stappen. Dat is niet alleen als ik zelf rijd, maar ook als passagier. Onlangs nam ik een taxi, maar ben ik halver­wege de rit uitgestapt. Het ging gewoon niet meer. Maar net zo goed kan de angst toeslaan als ik thuis zit. Dan moet ik naar buiten, of ik word gek", vertelt hij over zijn problemen.

Michel Van den Brande ging te rade bij professionales en deze ontdekten dat het probleem stamt uit zijn problematische jeugd. VDB kreeg immers naar eigen zeggen 'meer slaag dan eten' van zijn ouders. "Ik liet een pot augurken vallen en hop, een mep in het gezicht. Zo ging het keer op keer. Die frustraties en die onmacht zitten nog altijd in mijn lijf, na al die jaren heb ik ze nog steeds geen plaats kunnen geven."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren