Tagtik

De grote dag van Simone Biles

Simone Biles, die vanwege persoonlijke problemen niet present gaf op de Spelen in Tokio, wil aanstaande donderdag haar titel in de meerkampwedstrijd heroveren.

Dinsdag won ze de teamtitel met haar teamgenoten Jordan Chiles, Sunisa Lee en Jade Carey, een titel die ze zo graag wilde winnen. Maar de echte grote dag van Simone Biles – de dag waar iedereen op wacht, de turnwereld natuurlijk, waarvan ze een van de grote kampioenen in de geschiedenis zal blijven en, daarbuiten, de sportwereld en zelfs de hele Verenigde Staten – is de allroundwedstrijd van donderdag, die bepaalt wie de beste turnster van het moment is.

Op de Wereldkampioenschappen in België vorig jaar, daarna op de Amerikaanse trials en nu in Parijs in de kwalificaties en in de teamcompetitie, heeft Simone Biles bewezen dat ze de demonen die haar Spelen in Tokio kapot maakten, heeft verbannen. Ze lacht, met vuur in haar benen.

Natuurlijk legde ze uit dat ze op de ochtend van de teamwedstrijd haar psycholoog had gezien. Het is allemaal menselijk en daarom kwetsbaar. Maar ze is de grote favoriete in deze allroundwedstrijd. ”Ze steekt met kop en schouders boven de rest uit”, vindt ook Émilie Le Pennec, Olympisch kampioene in 2005, ”en ze zou moeten winnen, maar dit blijft turnen…”. Het is een sport waar in vorm zijn niet genoeg is. Het speelt zich af op een draad, een balk, en dat maakt het zo geweldig. De Braziliaanse Rebeca Andrade, die indruk maakte in de teamcompetitie, ligt ook op de loer. “Als Simone een fout zou maken…” legt Le Pennec uit.

En dan is er nog de regerend olympisch kampioene, de Amerikaanse Sunisa Lee, die werd gekroond nadat Biles zich terugtrok. Nu de baas terug is… Toegegeven, Biles is teleurgesteld over haar eten in het Olympisch Dorp. Maar dat zou geen invloed moeten hebben op haar prestaties in haar poging om een zesde Olympische titel te veroveren.

(Jean-Christophe Collin/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren