Tagtik

'De Reus' uit Groep Diane gegooid na schietincident

C.B., in de nationale pers beter bekend als de man die ervan verdacht wordt de 'reus' te zijn in de Bende van Nijvel, werd in de jaren '80 uit de Groep Diana gezet. Dat schrijft De Standaard.

De Groep Diane was de voorloper van de huidige speciale eenheden van de politie. C.B. was lid van dit elitekorps van de rijkswacht, tot hij er werd uitgesmeten na een schietincident in Zaventem.

"Wanneer een bepaald type van wapen laadt, moet men er niet enkel een lader insteken, maar moet er ook een kogel in de kamer komen. Als men het wapen vervolgens ontlaadt, moet de lader eruit en moet de kogel ook uit de kamer geraken. Dat gebeurt normaal automatisch. Toen C.B.het wapen ontlaadde, is de kogel in de kamer blijven steken. Hij besefte dat niet en heeft uit routine de trekker overgehaald", geeft Geert Lenssens, de advocaat van de broer van C. B., als technische uitleg voor de fout die 'de reus' werd kwalijk genomen.

Hijzelf beweerde echter altijd dat zijn wapen gesaboteerd werd. Volgens de advocaat van de broer van C.B. was deze sabotage echter heel bewust uitgevoerd. "Hij zei dat hij erin geluisd was en dat er sprake was van sabotage. In die milieus is het blijkbaar niet zo moeilijk om een kogel in een kamer te blokkeren. Zijn broer vraagt zich nu openlijk af of het achteraf niet de bedoeling was om hem te rekruteren. Hij denkt misschien dat collega's van C.B. al bij de bende zaten en zijn wapen gemanipuleerd hebben. Als hij dan geschorst werd bij de elitegroepen, zouden ze hem kunnen oppikken bij de bende."

Werd de Reus bewust gesaboteerd zodat hij uit de Groep Diane werd gesmeten en zo bij de Bende van Nijvel ingelijfd kon worden?

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren