Tagtik

De Wever: "Ik dacht dat het aprilgrap was"

Het Gemeenschapsonderwijs zorgt vandaag voor een aardverschuiving in het Vlaamse onderwijslandschap. In de nieuwe leidraad van het GO! staat vermeld dat kinderen die thuis een vreemde taal spreken, die taal ook op de speelplaats en in de klas mogen gebruiken. Dit gaat lijnrecht in tegen de visie van verschillende onderwijskoepels die kinderen een volledig taalbad Nederlands willen aanbieden op school en dan ook verplichten om enkel het Nederlands te gebruiken op de schoolbanken in het Nederlandstalig onderwijs.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is alvast niet te spreken over het idee van het Gemeenschapsonderwijs. "Toen ik dit hoorde, dacht ik eerst dat het om een vervroegde aprilgrap ging", reageert de burgemeester van Antwerpen. De Wever is van mening dat leerlingen op school Nederlands moeten leren en dan ook de kans moeten krijgen om het Nederlands in schoolsituaties zoveel mogelijk te oefenen. De Wever wil, net als zijn partijgenoten, geen 'taalverbod' en heeft er ook geen probleem mee als iemand thuis of onder vriendjes een andere taal spreekt. "Maar het streefdoel moet zijn om competente leerlingen op te leiden, die de taal spreken waar de arbeidsmarkt om vraagt. We moeten één samenleving smeden en dan verbindt het Nederlands als taal ons allemaal", reageert De Wever op de leidraad van het GO!.

Ook onderwijsexpert Koen Daniëls (N-VA) sabelt het idee neer. "We geven als samenleving constant het signaal dat de kennis van het Nederlands dé manier is om aan een diploma te geraken. Als je leerlingen op school van alles laat doen in hun eigen taal, dan zeg je eigenlijk dat het weinig uitmaakt. Bovendien moet je elk oefenmoment op school aangrijpen om dat Nederlands te verbeteren. De onderwijstijd is al beperkt."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren