Tagtik

De Wever oogst felle kritiek

Vanuit haast alle partijen (behalve uit de eigen N-VA) oogst Bart De Wever felle kritiek op zijn uitspraak over de dood van Mawda, de peuter van twee jaar die vorige week omkwam toen een politiekogel haar trof tijdens een achtervolging van een busje vol illegalen.

De Wever had donderdag verklaard dat de ouders van Mawda niet alleen moesten worden gezien als slachtoffers, maar dat ook moest worden gewezen op hun verantwoordelijkheid als ouders. Hij schetste daarbij de voorgeschiedenis van het gezin en wees erop dat hun asielaanvraag in Duitsland en Engeland werd afgewezen.

"De Wevers reactie is zowat het meest onmenselijke dat we in Belgische politiek al gezien hebben", zo luidde het bij Kristof Calvo via Twitter.

Voor sp.a-fractieleider Meryame Kitir hebben ouders altijd een schuldgevoel als hun kinderen iets overkomt. "Het ergste wat je kan doen, is hen dat schuldgevoel nog eens extra aanwrijven. Dat doe je niet. Dat doen wij in Vlaanderen niet. Onder geen enkel beding", zo tweette Kitir.

Raoul Hedebouw, Kamerlid voor de PVDA, vindt de uitspraken van De Wever "degoutant".

Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, roept op om te reageren als mensen: "Kunnen we, over de partijgrenzen heen, zeker bij menselijke drama’s ook gewoon mensen zijn? Menselijk. Beleefd. Respectvol. En de verwijten en controverses achterwege laten?," zo tweette zij.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen, Twitter/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren