Tagtik

Deboosere: "Schaf de zomertijd af"

Op zijn persoonlijke website houdt VRT-weerman Frank Deboosere een pleidooi voor het afschaffen van de zomertijd. Die maatregel werd in 1977, in volle oliecrisis, ingevoerd om energie te besparen.  "Ondertussen blijkt dat we niets besparen van energie, wel integendeel. Op verkeersslachtoffers besparen we al helemaal niet. Daarnaast zijn er ook meer hartinfarcten en tromboses. Er zijn veel meer nadelen dan voordelen", aldus de weerman.

Voor Deboosere kunnen we het halfjaarlijkse goochelen met de tijd dan ook maar beter afschaffen. Door mensen meer vrijheid te gunnen (bijvoorbeeld door glijdende werktijden) kunnen zij zelf beslissen wanneer ze in de zomer beginnen te werken. Het gespreid rijden zou ook meteen verhelpen aan het fileprobleem.

"Het zou ons een fijner leven bezorgen en we vermijden twee keer per jaar grote problemen als we van de tijd afblijven", zo luidt het nog bij de weerman.

Ook in het Europees Parlement gaan er stemmen op om de regeling van de zomertijd af te schaffen. In december wordt over een resolutie ter zake gestemd. Daarna moet de Europese Commissie en de lidstaten het plan nog goedkeuren. Ten vroegste over twee jaar zou een afschaffing er kunnen komen.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren