Tagtik

Demir boos over Turkse lessen in Gent

Een vijftigtal Gents-Turkse kleuters en leerlingen uit de lagere school hebben het voorbije schooljaar buiten de schooluren lessen Turks gekregen. Opmerkelijk is dat de Turkse leerkrachten naar hier zijn gestuurd door de Turkse overheid die alle kosten op zich neemt.

Staatssecretaris voor ­Gelijke Kansen Zuhal Demir is verbolgen over het initiatief. "Wat Gent hier faciliteert, is gesubsidieerde anti-integratie", zo vertelt ze bij Het Nieuwsblad. "Is er werkelijk ­iemand die gelooft dat het de Turkse overheid te doen is om een betere integratie van Turken in Vlaanderen? President Erdogan gruwt daarvan, en daarom bestaat dit systeem van lessen."

Tientallen jaren bestond er een akkoord tussen België en Turkije zodat Turkse leerkrachten in België lessen Turks konden komen geven, maar Vlaanderen stapte twee jaar terug uit het systeem. In Gent zijn Turkse leerkrachten aan de slag die in Brussel en Wallonië werken.

Gents schepen van Onderwijs ­Elke Decruynaere wijst erop dat het om een initiatief van de ouders gaat. "Het gaat niet over ideologie of reclame voor het Turkse regime", aldus de schepen. "De ouders vonden dat hun kinderen nog te weinig kennis hadden van hun moedertaal. Hen buiten de schooluren helpen, kan zorgen voor krachtige jonge mensen met een gelaagde identiteit."

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren