Tagtik

Demir en ex-rapper Tounssi bekvechten op tv

De afgelopen dagen ontstonden hevige reacties toen bekend raakte dat de islamitische conservatieve preker Ali Houri een lezing had gegeven in een zaal in het stadhuis van Genk. De conservatieve Nederlander zou extreme ideeën en denkbeelden prediken, waardoor het ongepast is dat hij in een zaal van de stad een publiek kan toespreken. Dinsdagochtend raakte bekend dat Ali Houri ook in Antwerpen activiteiten organiseerde in een gebouw dat eigendom is van de stad. Houri gaf een lessenreeks over de profeet Mohammed in gemeenschapscentrum Den Tir, eigendom van de stad Antwerpen. Dat had niet mogen gebeuren, zegt bevoegd Schepen Fons Duchateau (N-VA). "Den Tir is in principe verboden terrein voor levensbeschouwelijke activiteiten, erediensten en religieuze activiteiten." De schepen onderzoekt dan ook of de zaal gehuurd werd onder een vals voorwendsel of dat de administratie daadwerkelijk in de fout is gegaan.

Burgemeester van Genk, Wim Dries (CD&V), meldt dat er een politieagent aanwezig was toen prediker Houri in Genk de menigte toesprak. De politieagent kon geen oproepen tot geweld of haatzaaiende boodschappen vaststellen, zegt de burgemeester. Toch waren in het Nederlandse tv-programma 'Nieuwsuur' beelden te zien van hoe Ali Houri en de Nederlandse ex-rapper Abid Tounssi in de zaal van het Genkse stadhuis aan jonge moslims vertelden dat ontucht, te korte jurkjes en een café binnenlopen zondig is, net zoals muziek beluisteren.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) schakelt alvast het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen om een onderzoek in te stellen. "Religieuze gekken zaaien haat, zetten de bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil op het Genkse stadhuis. Moet een stadszaal daarvoor dienen?", reageerde Demir alvast heftig.

Dinsdagavond zaten Zuhal Demir en ex-rapper Abid Tounssi samen aan tafel in 'Van Gils en gasten'. Dat leverde enkele pittige discussies op.

"Ik wil niet dat we onze jongeren door dergelijke boodschappen afsnijden van de samenleving. Als ik hoor in de reportage (van het Nederlandse "Nieuwsuur", red.) over een meisje dat zegt dat ze gestopt is met haar studies in mode omdat het niet meer past binnen haar geloof, dan vind ik dat een verspilling van talent. We doen net heel veel om die gelijke kansen te promoten. Dit gaat in tegen ons samenlevingsmodel van verbinden", zei Demir aan tafel bij Lieven Van Gils in het bijzijn van Tounssi, die uiteraard repliceerde.

"Nieuwsuur heeft vier of vijf uur aan beeldmateriaal gemaakt. Daar wordt dan een item van 7 minuten van gemaakt. Men neemt er de dingen uit die voor hen sensationeel zijn. Wat ik heb gezegd, is uit de context getrokken. Alles wordt op een hoopje gegooid. Ik zou willen dat u eerst het gesprek aangaat in plaats van ons eerst beledigt", reageert hij op de uitspraak van Demir die hem een religieuze gek noemde op sociale media. Demir blijft bij haar woorden: "Als iemand tegen de gelijkheid van man en vrouw is en zegt: 'we gaan niet meer naar verjaardagsfeesten, we gaan niet meer op café, we gaan geen muziek meer luisteren', dan bent u een religieuze gek."

Tounssi bijt van zich af: "Ik wil niet meer dat mensen naar mijn muziek luisteren. Als nummers over alcohol of drugs gaan, dat verheerlijken, dan ben ik het daar niet mee eens. Dat is mijn mening."

"Bij de politie van Amsterdam word ik uitgenodigd om met jongeren te spreken die moeilijk zijn in de omgang. Dat is dezelfde voordracht. Ik word ook uitgenodigd door scholen of universiteiten. Het gaat niet over spiritualiteit, het gaat over mijn persoonlijke verhaal. Er komt ook een stukje religie bij kijken, maar dat wordt uitvergroot."

"Ik ben geen salafist, ik ben een moslim. Ik volg geen bepaalde stroming, ik volg wat uit de koran komt", sluit de voormalige rapper af bij VRT NWS.

(Skwadra by Tagtik/Source: Van Gils en gasten - VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren