Tagtik

Deneuve komt met kritiek op #MeToo

De #MeToo-beweging mag niet leiden tot puritanisme en een soort feminisme dat sterk lijkt op mannenhaat. Dat is de teneur van een open brief die een honderdtal prominente Franse vrouwen dinsdag hebben gepubliceerd in Le Monde. Onder die vrouwen actrice Catherine Deneuve en schrijfster Catherine Millet.

"Verkrachting is een misdaad. Maar aanhoudend of onhandig geflirt is geen overtreding", zo staat te lezen in de brief. "De vrijheid van meningsuiting is vandaag veranderd in het tegenovergestelde: men verplicht ons te spreken zoals het hoort, en wie weigert hieraan te voldoen wordt beschouwd als een verraadster, een medeplichtige."

De vrouwen die de brief schreven, zijn blij dat de maatschappij zich meer bewust is geworden van seksueel geweld tegen vrouwen. Toch heeft de #MeToo-beweging volgens hen geleid tot een heksenjacht in de pers en de sociale media. De aanklachten vinden zij even erg als het gedrag van de daders van seksueel geweld zelf.

"Wij zijn nu voldoende gewaarschuwd om toe te geven dat seksuele driften aanstootgevend en primitief zijn, maar we zijn ook slim genoeg om onhandig geflirt niet te verwarren met seksueel geweld."

(Fausto by Tagtik/Source: Le Monde, De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren