Tagtik

Dit dier is na 30 jaar terug in België

De otter is terug van weggeweest in Vlaanderen. Eind jaren tachtig werd de otter officieel uitgestorven verklaard in Vlaanderen, maar nu is er opnieuw een broedplaats ontdekt. Dat maakte het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bekend tijdens de allereerste Belgische Zoogdierendag.

De eerste nieuwe melding van een otter in Vlaanderen werd vijf jaar geleden gemaakt in Willebroek, maar nu kan er gesproken worden van een officiële herintrede omdat er een broedplaats werd gevonden in de noordelijke Scheldevallei. Het dier plant zich effectief dus voort in Vlaanderen, en is dus niet aan het rondzwerven.

Dat de otter is teruggekeerd naar onze regio is goed nieuws. Het is namelijk een veeleisende diersoort. De terugkeer wijst dus op herstel van de natuur. De waterkwaliteit verbetert, en er is een gezond leefgebied, dat groot genoeg is voor de soort. Ze zijn zeer gevoelig voor vervuiling van hun biotoop en daarmee is hun aanwezigheid een goede indicator van de gezondheid van datzelfde biotoop.

Volgens Hendrik Moeremans van Natuurpunt zijn de otters die we vandaag in Vlaanderen zien, waarschijnlijk afkomstig van een uitgezette populatie in Nederland. Bij onze Noorderburen zijn ze al langer bezig met het herstellen van deze diersoort in de natuur.

De otter komt nu dus officieel terug in Vlaanderen, maar de kans om het dier te spotten blijft erg klein, aangezien het schuwe dieren zijn die het liefst uit de buurt van mensen blijven.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren