Tagtik

Dit riskeer je als je niet gaat stemmen

In België is er een stemplicht: dat betekent dat elke burger boven 18 jaar verplicht is om gehoor te geven aan zijn oproepingsbrief en dus naar de stembus moet.

De parketten beslissen of iemand die niet komt stemmen, wordt vervolgd. Het kan bij een berisping blijven, maar er kan ook een boete van 40 tot 80 euro worden uitgesproken. Blijf je meerdere keren weg bij een stembusgang, kan dit jou 80 tot 200 euro kosten.

"Indien de niet-gewettigde onthouding tenminste vier keer voorkomt binnen de vijftien jaar, wordt de kiezer voor tien jaar van de kiezerslijsten geschrapt en kan hij gedurende die periode geen benoeming, bevordering of onderscheiding krijgen van een openbare overheid", aldus het College van Procureurs-generaal.

Voorzitters en bijzitters van stem- en telbureaus kunnen zwaarder worden bestraft als ze niet komen opdagen. Eerst wordt een minnelijke schikking van 250 euro voorgesteld, maar wie daar niet op ingaat, moet zich mogelijk verantwoorden voor de correctionele rechter. Die kan een boete van 400 tot 1600 euro opleggen.

(Fausto by Tagtik/Source: GvA/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren