Tagtik

Dokter sterft na shift van 18 uur

In de provincie Shanxi, in Noord-China, is zaterdag een 43-jarige arts overleden. De vrouw had er een shift van 18 uur opzitten. Zhao Bianxiang zou volgens Chinese media voor de ogen van haar patiënten ingestort zijn.

Dokter Zhao werkte in het regionale ziekenhuis van het Yuci-district op de afdeling longaandoeningen. Donderdagavond rond 6u begon ze aan haar shift. Net nadat ze een patiënt behandeld had, viel ze achttien uur na het begin van haar shift neer. De oorzaak zou een plotse daling van haar hartslag geweest zijn. De collega’s van dokter Zhao brachten haar onmiddellijk naar de intensieve zorgen. Daar brachten haar ouders haar nog een laatste bezoek. Ook experts uit de provinciehoofstad werden erbij geroepen maar konden niks meer voor de vrouw doen. Een dag later bezweek ze.

De reden van het overlijden zou een subarachnoïde hersenbloeding geweest zijn. Deze hersenbloeding komt niet vaak voor en wordt veroorzaakt door bloedingen op het oppervlak van de hersenen. Een collega van dokter Zhao verklaarde dat “haar afdeling tijdens de winter altijd het grootste aantal patiënten moest verwerken. Vaak kunnen de dokters niet op tijd stoppen omdat er teveel werk is. Dokter Zhao was al erg moe maar ze was een workaholic. Als iemand haar hulp vroeg, weigerde ze nooit”.

China staat gekend als één van de landen met het meeste overlijdens als gevolg van te veel werken. Jaarlijks zouden bijna 600.000 Chinezen overlijden door 'uitputting'. In 2017 stierven in 7 maanden tijd 13 dokters door extreem lange werkuren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren