Tagtik

Doorbraak in Duitse coalitiegesprekken

Na meer dan 24 uur onderhandelen hebben de partijleiders van de christen­democratische CDU/CSU en de sociaal­democratische SPD een princiepsakkoord bereikt over de vorming van een nieuwe Duitse regering.

Kopstukken Merkel (CDU), Schulz (SPD) en Seehofer (CSU) zijn tevreden omtrent de overeenkomst en benadrukken op een persconferentie in Berlijn dat de formele coalitiegesprekken nu van start kunnen gaan.

De onderhandelaars stelden samen een document van ruim 28 pagina's op dat nu als basis voor de formele coalitiegesprekken moet dienen. Onderwerpen als de vluchtelingenproblematiek, pensioenen en sociale zekerheid zorgden voor pittige discussies op de hoofdzetel van de SPD in Berlijn, waar de onderhandelingen plaatsvonden.

Leden van de SPD zullen op 21 januari hun akkoord moeten geven met het princiepsakkoord, waarna gedetailleerde onderhandelingen van start kunnen gaan.

"Als de SPD-leden op hun partijcongres het licht op groen zetten, zou er tegen Pasen een akkoord kunnen zijn", stelt CSU-voorzitter Seehofer. Ook Angela Merkel (CDU) is positief omtrent de geleverde gesprekken. "Ik ben positief omtrent de vorming van een nieuwe coalitie met de sociaaldemocraten", zei Merkel vandaag in Berlijn.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren