Tagtik

Dutroux wil klaarheid scheppen omtrent feiten

Sabine Dardenne, Laetitia Delhez en de ouders van Julie, Mélissa, An en Eefje, de overlevende slachtoffers en de nabestaanden van de slachtoffers van Marc Dutroux, kregen deze week een brief van hem. Het was advocaat Bruno Dayez die woensdag de langverwachte verzoeningsbrief bezorgde aan de slachtoffers en aan de ouders van de slachtoffers. Dayez hoopt op die manier zijn cliënt vroeger vrij te krijgen.

In die brief verklaart Dutroux zich bereid om te antwoorden op alle verzoeken die de slachtoffers en nabestaanden mogelijk hebben, aldus zijn advocaat in de krant. Eigenlijk is het echter de advocaat zelf die de brief schreef. Dit kadert immers in de strategie om Dutroux vervroegd vrij te krijgen.

"Het is intussen 22 jaar geleden dat mijnheer Dutroux gearresteerd werd (...) en tot op vandaag bleef iedereen ommuurd door pijn en stilte en leek elke vorm van communicatie ondenkbaar. Ik kan me natuurlijk niet voorstellen dat we elkaar gaan opzoeken: ik ben niet naïef en wil ook niet provoceren", schrijft Dayez. "Het starten van een dialoog, onder welke vorm dan ook, lijkt me niet onmogelijk, noch schadelijk. (...) Ik wil geen polemiek starten en ook geen wonden openrijten. Maar ik wil wel - op een bescheiden manier - mijn steentje bijdragen om de wonden te laten helen", schrijft de raadsman in zijn brief die 4 pagina's telt.

De nu 61-jarige Dutroux zit al 22 jaar in de cel. Hij werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor moord, verkrachting, ontvoering, foltering en opsluiting, maar hoopt in de toekomst voorwaardelijk vrij te komen.

In zijn brief geeft de raadsman in naam van Dutroux aan dat hij, indien de ouders of slachtoffers dit wensen, al hun vragen wil beantwoorden. "Ik kan u wel bevestigen dat mijnheer Dutroux me verzekerd heeft dat hij nooit zelf initiatief zal nemen om jullie te contacteren. Maar hij is bereid om jullie te antwoorden als jullie met vragen zitten", verklaart Dayez.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sudpresse, De Morgen, Belga/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren