Tagtik

Echtscheiding? Man houdt het huis!

Uit een onderzoek van de KU Leuven bij 65.000 Belgen blijk dat na een echtscheiding bij 16 procent van de koppels beide partners het huis binnen het halfjaar verlaten. Wanneer één partner in de woning blijft wonen, is dat procentueel gezien net iets vaker de man.

Sociologen buigen zich over deze situatie waarbij vrouwen toch nog altijd iets zwakker lijken te staan na een scheiding. Socioloog Jan Van Bavel haalt aan dat het vaker de persoon die het initiatief neemt om te scheiden is, die verhuist. Ook is het voor de partner die het hoogste loon heeft haalbaarder om de andere partner uit te kopen, en is het meestal de jongste partner die verhuist, zegt Van Bavel in Het Nieuwsblad. Een andere opmerkelijke conclusie is dat vaker de hoogopgeleide partner in de woning blijft wonen.

Socioloog Van Bavel ziet veel nadelen verbonden aan als enige partner verhuizen na een scheiding. "Uit eerder onderzoek blijkt dat een verhuizing vrouwen benadeelt op het vlak van tewerkstelling, hun beroepsstatus en dus hun inkomen. Op mannen heeft dit minder impact".

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren