Tagtik

'Een kopbal is niet gezond'

De ouders van jeugdvoetballers zijn maar beter gewaarschuwd: Deense en Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat wie als twintiger een zware hersenschudding heeft opgelopen tot 63% meer risico loopt om dement te worden in de drie daaropvolgende decennia. Krijg je een hersenschudding als dertiger, stijgt de kans op dementie ook nog met 37%. Zelfs een lichte hersenschudding verhoogt het risico met 17%. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

In deze studie werden de gegevens van 2,8 miljoen mensen over een periode van 36 jaar geanalyseerd. Volgens  professor en neurochirurg Bart Depreitere (UZ Leuven) zijn er verbanden tussen hersentrauma's en alzheimer, maar kunnen we zeker niet spreken van een oorzaak en gevolg.

Toch is het verstandig om hersentrauma's te voorkomen, zo vindt hij: "Ons hoofd is niet gemaakt om te koppen. Het is onverstandig om moedwillig een impact op de hersenen uit te lokken." Extra maatregelen bij sporten zoals boksen, rugby of voetbal zijn dus gewenst. "We hebben één stel hersenen en die regenereren niet. Wat kapot is, blijft kapot", aldus professor Depreitere die voorstander zou zijn van een verbod op koppen in het jeugdvoetbal.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren