Tagtik

Eindelijk nieuws over bemanning verdwenen duikboot

Op 15 november verdween een Argentijnse duikboot met aan boord 44 bemanningsleden. Een sonar ving de afgelopen twee maanden geregeld nieuwe signalen op, maar geen enkel signaal bleek afkomstig van de Ara San Juan. Uit een rapport van het US Office of Naval Intelligence blijkt nu dat alle bemanningsladen om het leven zijn gekomen, en dat gebeurde vliegensvlug.

De marine bevestigde algauw dat het het contact na twee dagen verloren was met de duikboot Ara San Juan. Een grote zoekactie waarbij een helikopter en twee duikboten de zee afspeurden in de San Jorgegolf, voor de kust van Patagonië, leverde niets op. Volgens de Argentijnse krant La Nación waren de batterijen aan boord van de Ara San Juan in brand gevlogen, waardoor er geen contact meer mogelijk is.

Het Argentijnse leger onderzocht de afgelopen weken een nieuw spoor. Een paar uur na het laatste radiocontact van de ARA San Juan zou er namelijk een 'hydroakoestische anomalie' geregistreerd zijn in de omgeving. Dit ongewone geluid zou kunnen duiden op een explosie of een ander noodgeval aan boord van de duikboot. Al veertien schepen en tien vliegtuigen uit verschillende landen zochten mee naar de verdwenen Ara San.

De Argentijnse marine onderzocht deze signalen, maar kwam tot de constatatie dat ze afkomstig waren van een vissersboot die enkele jaren geleden opgeslokt werd door de oceaan.

Vrijdag werd het eindrapport van het US Office of Naval Intelligence, oftewel de Amerikaanse inlichtingendienst van de marine, bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de duikboot in amper 40 milliseconden geïmplodeerd zou zijn. Bijgevolg hebben de 44 bemanningsleden niet afgezien. Navy Lookout bracht een samenvatting van het rapport naar buiten via Twitter.

Na analyse van akoestische signalen van de duikboot blijkt dat de San Juan diezelfde dag waarop hij verdween al implodeerde. Dit gebeurde op een diepte van 389 meter. De energie die hierbij vrijkwam, kwam overeen met een explosie van 5.670 kilo TNT op diezelfde diepte. Door de druk van de zee duurde de complete vernietiging amper 40 milliseconden (=0.04 seconden).

"Dat is de helft van de minimale tijd die nodig is om een gebeurtenis cognitief te registreren. Hoewel de crew mogelijk wist dat er een implosie zat aan te komen, hebben ze dus nooit geweten dat de duikboot inderdaad ineen klapte. Ze zijn niet verdronken, hebben geen pijn ervaren. Hun dood was onmiddellijk", staat in het rapport.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren