Tagtik

"GAS-boete voor seksuele intimidatie slecht idee"

Na Mechelen of Boom wordt het vanaf 1 januari ook in Sint-Niklaas strafbaar om mensen te beledigen of te intimideren: een vrouw nafluiten komt de overtreder te staan op een GAS-boete die tot 350 euro kan bedragen.

De gemeente past daarvoor op vraag van gemeenteraadslid Veerle De Beule het politiereglement aan. Met de aanpassing wil zij op deze manier ervoor zorgen dat slachtoffers van seksuele intimidatie sneller worden geholpen.

Advocaten Walter Damen en Jos Vander Velpen vinden het een slecht idee om seksuele intimidatie te bestrijden met een GAS-boete. Dat zeiden ze gisteren bij ATV. "Ik vind dat een buitengewoon slecht idee. We zien de laatste tijd dat dergelijke zaken steeds meer doorgespeeld worden naar een ambtenaar omdat het dan laagdrempeliger zou zijn, maar langs de andere kant moet het wel ernstig blijven. Eens fluiten naar iemand op straat zou toch niet beboet mogen worden?", stelt advocaat Walter Damen.

"GAS-boetes zullen seksuele intimidatie niet de wereld uit helpen. Ten eerste worden de slachtoffers, dikwijls jonge vrouwen, niet bij de GAS-boetes betrokken. En hoe wordt bepaald dat er sprake is van seksuele intimidatie?", vraagt advocaat Jos Vander Helpen zich af bij ATV. Zowel Damen als Vander Helpen vinden de GAS-boete niet het juiste instrument om seksuele intimidatie te bestrijden. Beide heren pleiten ervoor dat als er sprake is van een ernstig vergrijp, dat het gewone strafrecht dat moet aanpakken in plaats van een GAS-boete.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Source and illustration picture: ATV)

Ook dit kan u interesseren