Tagtik

Gebroeders Dardenne vragen ontslag Francken

De Belgische filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben een open brief naar premier Charles Michel (MR) geschreven. Daarin vragen de award winnende filmregisseurs om het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"Als uw regering enig politiek verantwoordelijkheidsbesef had, dan had ze staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al gevraagd, of beter verplicht, om ontslag te nemen. Dan had ze geen tijd gestoken in een onderzoek waarvan de resultaten altijd in vraag kunnen worden gesteld, of in discussies over de fouten van Francken, zijn gebrek aan deontologie en zijn leugens", schrijven de gebroeders in een brief naar Michel, die vandaag gepubliceerd werd.

"Een regeringslid dat zijn politieke verantwoordelijkheid opneemt door op te stappen, doet dat niet omdat hij persoonlijk een fout heeft gemaakt. Hij doet het omdat hij in een bepaalde politieke situatie vindt dat hij de regering en zichzelf in diskrediet brengt als hij aanblijft. Als dat regeringslid niet dat politieke verantwoordelijkheidsbesef heeft – wat bij staatssecretaris Francken het geval blijkt te zijn – dan moet de premier, gesteund door zijn regering, hem ontslaan", zeggen de broers Dardenne naar aanleiding van de Soedan-rel.

"U durft niet tegen Francken in te gaan omdat het thema migratie electoraal te gevoelig ligt", besluiten Jean-Pierre en Luc Dardenne hun betoog.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren