Tagtik

Gecontesteerde prediker sprak ook in Antwerpse stadszaal

De afgelopen dagen ontstonden hevige reacties toen bekend raakte dat de islamitische conservatieve preker Ali Houri een lezing had gegeven in een zaal in het stadhuis van Genk. De conservatieve Nederlander zou extreme ideeën en denkbeelden prediken, waardoor het ongepast is dat hij in een zaal van de stad een publiek kan toespreken.

Dinsdagochtend raakt bekend dat Ali Houri ook in Antwerpen activiteiten organiseerde in een gebouw dat eigendom is van de stad. Houri gaf een lessenreeks over de profeet Mohammed in gemeenschapscentrum Den Tir, eigendom van de stad Antwerpen. Dat had niet mogen gebeuren, zegt bevoegd Schepen Fons Duchateau (N-VA). "Den Tir is in principe verboden terrein voor levensbeschouwelijke activiteiten, erediensten en religieuze activiteiten." De schepen onderzoekt dan ook of de zaal gehuurd werd onder een vals voorwendsel of dat de administratie daadwerkelijk in de fout is gegaan.

Vzw  VOEM, die de lessenreeks van Ali Houri in Antwerpen ondersteunt, wil eerst onderzoeken wat hij er vertelt, alvorens een reactie te geven. VOEM is de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims.

Burgemeester van Genk, Wim Dries (CD&V), meldt dat er een politieagent aanwezig was toen prediker Houri in Genk de menigte toesprak. De politieagent kon geen oproepen tot geweld of haatzaaiende boodschappen vaststellen, zegt de burgemeester. Toch waren in het Nederlandse tv-programma Nieuwsuur beelden te zien van hoe Ali Houri en de Nederlandse ex-rapper Abid Tounssi in de zaal van het Genkse stadhuis aan jonge moslims vertelden dat ontucht, te korte jurkjes en een café binnenlopen zondig is, net zoals muziek beluisteren.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) schakelt alvast het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen om een onderzoek in te stellen. "Religieuze gekken zaaien haat, zetten de bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil op het Genkse stadhuis. Moet een stadszaal daarvoor dienen?", reageerde Demir alvast heftig.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren