Tagtik

"Geef ouders een jaar rouwverlof"

Wettelijk gezien krijgen ouders drie dagen vrij wanneer hun kind komt te sterven. Dat is bitter weinig na zo'n zware klap. Dat vindt ook Els Duyck, die haar zoontje Rytse tien jaar geleden verloor na een lange en slepende stofwisselingsziekte.

"Ik had de tijd niet om te rouwen. De eerste weken na zijn dood was ik een wrak, maar ik moest voort. Ik kreeg van de psychiaters medicatie, maar het verlies van je kind verwerk je niet door pillen te slikken", zegt Els die haar verhaal neerschreef in het boek 'Hoe groot kan liefde zijn?'.

"Na de dood van Rytse heb ik nooit de tijd gehad om te rouwen of om over mijn gevoelens te praten. Ik leefde al die jaren op automatische piloot", en dat wreekte zich op haar gezondheid. Zo kreeg Els last van epileptische aanvallen door stress en slaaptekort.

Omdat ze andere lotgenoten wil helpen, geeft ze graag advies: "Als ik een tip mag geven aan ouders die hetzelfde meemaken: gun jezelf de nodige tijd. Zo niet, krijg je vroeg of laat de boomerang in je gezicht. Ik pleit heel sterk voor rouwverlof van een jaar. Je kan bijna voor alles een soort van verlof nemen, maar voor de dood van een geliefde niet. Dat klopt toch niet?", zegt Els in Deze Week.

(Skwadra by Tagtik/Source: Deze Week/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren