Tagtik

Geert Wilders voert Russisch charmeoffensief

De Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) wil volgend jaar het Russische parlement in Moskou bezoeken om de Russen duidelijk te maken dat niet iedereen in Nederland hen als een vijand ziet. Dat is toch wel opmerkelijk aangezien er signalen worden opgevangen dat Rusland aan Nederland, Europa en de NAVO probeert te ondermijnen.

"Ik wil tegenwicht bieden aan de hysterische russofobie die her en der heerst", zei Wilders in een interview met weekblad Elsevier. In april 2017 bestempelde de Nederlandse directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) generaal-majoor Onno Eichelsheim Rusland nog als een groot gevaar voor Nederland. Getuige daarvan zijn de verwoede Russische pogingen om de verkiezingen in het buitenland te beïnvloeden. "De Russen zijn geen vijand, maar een bondgenoot", stelt Wilders echter.

De aanslag op vlucht MH17, met veel Nederlandse toeristen aan boord in 2014, is volgens het JIT-onderzoeksteam gepleegd met een uit Rusland afkomstige Buk-raket. Sindsdien lijken de verhoudingen tussen Nederland en Rusland onherstelbaar beschadigd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Elsevier/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren