Tagtik

Geheime processen tegen aanhangers Boko Haram gestart in Nigeria

Meer dan 2.300 islamextremisten zullen vanaf maandag voor de rechtbank verschijnen in massa-processen. De Nigeriaanse overheid hoopt met deze snelle vervolging terreurorganisatie Boko Haram te kunnen verzwakken.

Al de gevangenen werden opgepakt sinds dat Boko Haram, dat 'neen tegen de westerse beschaving' betekent, acht jaar geleden haar gewelddadig beleid lanceerde. Al meer dan 20.000 mensen werden om het leven gebracht door Boko Haram in het noordoosten van Nigeria. Ook een groot deel van West-Afrika werd gedestabiliseerd door de voortdurende dreiging van de terreurorganisatie. Miljoenen Nigerianen gingen de afgelopen acht jaar al op de vlucht voor het geweld.

Volgens gerechtsexperts kunnen de massa-rechtszaken, die in het grootste geheim zullen plaatsvinden en waar vier rechters over het lot van de verdachten zullen beslissen, het omgekeerde effect hebben en voor nog meer geweld zorgen bij Boko Haram. De pers wordt niet toegelaten, waardoor de indruk gewekt wordt dat de verdachten al bij voorbaat schuldig zijn, schrijft The Guardian.

"Deze gezamenlijke processen geven een verkeerd signaal. Heeft het juridisch apparaat in Nigeria wel de capaciteit om alle beklaagden die dergelijke zware feiten pleegden, een eerlijk proces te garanderen?", vraagt Afrikaspecialist Ryan Cummings zich luidop af in de Afrikaanse pers.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren