Tagtik

Gemeenten naar rechtbank voor betere spreiding

Verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten eisen een betere verdeling van het vliegverkeer van de luchthaven Brussels Airport in Zaventem. "Momenteel gaat 85% van het vliegverkeer boven Vlaams-Brabant", klinkt het. Verschillende gemeenten bundelen daarom nu de krachten en stappen naar de rechtbank.

Dilbeek, Grimbergen, Halle, Herent, Kampenhout, Kortenberg, Landen, Steenokkerzeel, Tervuren, Wemmel, Zaventem, de provincie Vlaams-Brabant en enkele inwoners dienen vandaag een aansprakelijkheidsvordering in tegen de Belgische staat. Minister François Bellot wordt daarom gedagvaard voor het uitblijven van een betere regeling.

"Minister Bellot ontloopt zijn verantwoordelijkheid om een evenwichtige verdeling van de vliegbewegingen te garanderen boven de gemeenten van het Vlaamse én het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van álle omwonenden, en deze vast te leggen in een federale vliegwet. De Belgische Staat is immers verplicht om de gezondheid van alle omwonenden te beschermen, conform het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Belgische Grondwet. En andere overheden mogen geen maatregelen uitvaardigen die de toepassing van dit principe verhinderen", verduidelijken de betrokken gemeenten vandaag in een gemeenschappelijke communicatie.

De gemeenten vinden dat het de opdracht is van de bevoegde minister om een consensus te vinden tussen de leefbaarheid en gezondheid van de omwonenden, het milieu én het economische belang. "Hij mag zich dus niet verschuilen achter de Brusselse geluidsnormen", klinkt het krachtig.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren