Tagtik

Gentenaren slimmer door properdere lucht

Door het circulatieplan in Gent worden auto's er uit het centrum geweerd. Uit onderzoek blijkt dat sinds de invoering van deze gewijzigde verkeerssituatie, de luchtkwaliteit in Gent enorm verbeterd is. De hoeveelheid stikstof is er met een vijfde afgenomen en dat is alleen maar goed nieuws, niet alleen voor de gezondheid van mens en natuur. We geven u wat meer uitleg.

Uit een Chinees-Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten deze week gepubliceerd werden, blijkt dat luchtvervuiling slecht is voor onze intelligentie. Zo'n 20.000 testpersonen werden gedurende vier jaar gevolgd en moesten in die periode taal- en wiskundetesten afleggen. De resultaten van deze proeven werden vervolgens vergeleken met het gehalte aan fijnstof en stikstofdioxide in hun leefomgeving. De onderzoekers ontdekten dat hoe vaker een deelnemer blootgesteld werd aan luchtvervuiling, hoe slechter zijn resultaten op de taal- en wiskundetesten waren.

De Yale School of Public Health concludeert: "Luchtvervuiling kan iedereen een jaar opleiding kosten, wat immens is." De Gentse bollebozen wrijven zich alvast in hun handen. Zij werden immers intelligenter, zonder ze het zelf beseften.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren