Tagtik

Gezocht: 3707 politieagenten!

De federale en lokale politie kampt met een tekort aan personeel: in alle politiezones samen is er plaats voor meer dan 3700 nieuwe agenten. Driekwart van de politiezones zit met een personeelstekort.

De federale politie heeft een wettelijk kader van 13.500 agenten, maar heeft er 1.610 te kort. Bij de lokale politie mogen er 31.281 agenten zijn: daar is een tekort van 2.097 politiemensen, zo staat bij Het Nieuwsblad te lezen na analyse van cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

"Als dit nog lang duurt, kan de federale politie gewoon niet meer goed werken. We zitten op een kritisch punt," aldus Frederic Fortunato van politievakbond NSPV.

De politie kreeg extra middelen na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Maalbeek, maar de rekrutering van nieuwe agenten verloopt te traag. De politiescholen draaien op volle toeren, maar kunnen nooit genoeg agenten leveren. Zij leveren elk jaar 1400 nieuwe politieagenten af, maar tegelijk stoppen elk jaar 1700 agenten.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren