Tagtik

Goed nieuws over aids

In 2016 raakten bijna 10 % minder mensen besmet met Hiv dan in 2015. Dat staat te lezen in de jaarlijkse cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Hiv, of humaan immunodeficiëntievirus, is het snel muterend retrovirus dat verantwoordelijk is voor aids. De oorzaak van de daling van het aantal besmettingen ligt waarschijnlijk bij het geheel aan maatregelen die al enkele jaren getroffen worden.

Er zijn 5 % meer mensen getest op Hiv in vergelijking met 2015, en toch daalt het aantal Hiv-diagnoses. Het klassieke sensibiliseren rond veilig vrijen, de verspreiding van condooms en glijmiddelen, maar ook mensen overtuigen om zich snel te laten testen nadat ze een risico hebben gelopen en ook vroeg starten met medicatie na een positieve diagnose, zorgt voor deze daling.

"Vroeger was het pas als men symptomen had dat het immuunsysteem in faling gaat, dat er ingegrepen werd. Die mensen die nu meteen behandeld worden, zijn veel minder besmettelijk door het feit dat de virale lading in het bloed naar beneden gaat", verklaart Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren