Tagtik

Griep slaat toe vanaf vandaag!

Viroloog en griepcommissaris Marc Van Ranst waarschuwt voor een echte griepepidemie die in België binnen een drietal weken haar hoogtepunt zal kennen.

In Groot-Brittannië heerst momenteel de dodelijkste griep in vijftig jaar tijd. De zogenaamde 'Aussie flu' zorgde er de afgelopen weken al voor verschillende dodelijke slachtoffers. In Noord-Ierland vragen de instanties de inwoners zelfs om elkaar niet meer de hand te schudden. Dit griepvirus is nu op weg naar België.

"Er zijn al enkele gevallen in ons land, maar wanneer er op het werk en school opnieuw veel meer mensen met elkaar in contact komen, begint de verspreiding pas echt", waarschuwt viroloog en griepcommissaris Marc Van Ranst in Het Nieuwsblad.

Moeten we allen vrezen voor ons leven als de Aussie flu massaal uitbreekt in België? Marc Van Ranst ziet echter helemaal geen reden tot paniek. "Elke griep maakt doden. Ook bij ons sterven er jaarlijks 100 tot 1.000 mensen aan de griep. Het is nu eenmaal iets ernstigs. Hoe ernstig deze wordt, is moeilijk te voorspellen op basis van wat er in andere landen gebeurde. Wat in ons voordeel speelt, is dat we al voorbij Nieuwjaar zijn zonder opmerkelijk veel nieuwe gevallen. Dat is namelijk een cruciaal moment om een virus zeer snel te laten verspreiden. Iedereen kust elkaar of geeft de hand. Zo gaat het snel. Nu zitten we aan een nieuw cruciaal moment: het hervatten van het school- en werkjaar. Nu zal het virus zich volgens mij wel verspreiden. Ik voorspel dat binnen dit en drie weken er een epidemie is waarbij drie tot tien procent van de bevolking de griep heeft. Het is dan wachten tot de krokusvakantie – halfweg februari – voor de verspreiding opnieuw wat afgeremd kan worden."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren