Tagtik

Grizzly en ijsbeer kweken door klimaatverandering

Ijsgrizzly's: waarschijnlijk hebt u er nog nooit van gehoord. Toch bestaan ze! Door de opwarming van de aarde overlapt het leefgebied van de ijsbeer steeds meer met dat van de grizzlybeer waardoor beide beersoorten steeds meer met elkaar in contact komen. Dat leidt zelfs tot kleine ijsgrizzly's!

In verschillende dierentuinen paarden de afgelopen jaren ijsberen met grizzlyberen. Het was echter in eerste instantie niet duidelijk of de welpen van deze hybride diersoort vruchtbaar waren. De kruising van ijs- en grizzlybeer komt echter niet alleen in gevangenschap voor. In 2006 werd tijdens de jacht in Noord-Canada een vreemde beer gedood. Hij was klein, had een bult en was zwart rond z'n ogen en snuit. Uit DNA-tests bleek dat zijn moeder een ijsbeer was en zijn vader een grizzly, die noordwaarts was getrokken, honderden kilometers buiten zijn leefgebied. Ijsgrizzly's zijn dus niet enkel hybriden die alleen in gevangenschap voorkomen. Er zijn er al verschillende in het wild geïdentificeerd.

Door de klimaatopwarming trekken bruine beren noordopwaarts en ijsberen zuidwaarts. Door hun genetische verwantschap kunnen ze jongen krijgen en dit zorgt er ook voor dat de jongen wellicht ook vruchtbaar zullen zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciencenordic/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren