Tagtik

Grote troepen roofvogels boven België

In de maand oktober wordt hét toppunt van de vogeltrek bereikt. Natuurpunt organiseerde afgelopen zondag de tweede simultaantelling voor dit najaar. Op zo'n vijftig telposten in Vlaanderen werden vogels geteld. In Falsterbo (Zweden) werden recent al historische aantallen buizerds en kruisbekken geteld.

Onlangs werden er op één dag bijna een half miljoen vinken geteld in Zweden. Ook kruisbekken zijn aan een heuse invasie bezig, waaronder ook de veel zeldzamere grote kruisbek. In Nederland en Vlaanderen werden er ook al meldingen gemaakt. De laatste dagen werden reeds veel zanglijsters, koperwieken, aalscholvers en vinken gespot, maar er zijn dus nog veel meer vogels op komst.

Wat de roofvogels betreft is het ronduit spannend. Toen er onlangs 6.128 buizerds aan de oversteek begonnen vanuit Zweden, zorgde dat bij de Vlaamse vogelkijkers al voor enige opwinding. Dit cijfer kwam al aardig in de buurt van het recorddagtotaal van Falsterbo, namelijk 10.128 op 11 oktober 2010. Wat er enkele dagen later gebeurde was ronduit historisch te noemen: 16.665 buizerds op één dag, een verpulvering van het oude record. Met de tellingen van enkele Deense telposten bijgevoegd, komt het cijfer op meer dan 30.000 buizerds die op zoek zijn naar een overwinteringsplekje in het zuiden.

Door het mooie weer van de laatste dagen zouden er tienduizenden roofvogels over ons land kunnen trekken. Buizerds trekken graag op thermiek. Ze vliegen in groepjes tot op grote hoogte om dan af te glijden in de trekrichting. De volgende dagen behoren groepen van tientallen buizerds zeker tot de mogelijkheden. Wie weet wordt zelfs ergens een recordgroep van meer dan 100 gezien.

(Skwadra by Tagtik/Source: Natuurpunt/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren