Tagtik

Het geheime akkoord tussen Boudewijn en Albert

Op 31 juli 1993, precies 25 jaar geleden, stierf koning Boudewijn in het Spaanse Motril. Het hele land was in shock.

Jean-Luc Dehaene, de toenmalige premier, is een van de eersten die op de hoogte wordt gebracht van het overlijden terwijl hij een voetbalwedstrijd bijwoont in Brugge. Ook prins Albert en prinses Paola, op vakantie in het zuiden van Frankrijk, krijgen het nieuws.

Het kernkabinet wordt samengeroepen in de Wetstraat 16 om de begrafenis en de troonsopvolging te regelen. Dehaene praat met prins Albert, de wettelijke troonopvolger. In de wandelgangen van het koninklijk paleis meenden sommigen dat prins Filip ook klaar was om de troon te bestijgen.

Boudewijn had echter zijn voorzorgsmaatregelen al genomen. Hij wou niet dat zijn geliefde neefje hetzelfde zou overkomen als wat hem was overkomen tussen 1950 en 1960: het leven van een te jonge en te onervaren koning, zo schrijft Christian Laporte in La Libre Belgique.

Boudewijn was dus met zijn broer Albert overeengekomen dat Albert eerst de troon zou bestijgen, zo lang zijn gezondheid hem dat zou toelaten, alvorens hij prins Filip koning zou laten worden.

(Fausto by Tagtik with LpR/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren