Tagtik

Hoe 1 frituur de Europese Commissie doet plooien

Friturist Eric Duhamel van de Elsense frituur 'Fritkot Bompa' heeft de Europese Commissie op haar knieën gekregen. Op zijn eentje slaagde hij er immers in om Europa van mening te doen veranderen.

De Europese Commisie had een voorstel klaar om de Belgische manier van frieten bakken, twee keer bakken op een relatief lage temperatuur, te verbieden omdat deze manier kankerverwekkende stoffen zou opwekken. Europa wilde dat frieten eerst gewassen werden in zout water, alvorens ze te bakken. De baktemperatuur van de Belgische trots moest ook worden vastgelegd, om de hoeveelheid acrylamide in een pakje friet te beperken. Die stof is immers kankerverwekkend en komt vrij tijdens het bakproces van aardappelen.

Friturist Eric Duhamel was het niet eens met deze denkwijze en schreef dan maar een brief naar de Europese Commissie. Duhamel overtuigde Europa dat de Belgische manier van frieten bakken er net voor zorgt dat er minder kankerverwekkende stoffen in frieten zitten. De Europese Commissie gooide haar eigen voorstel inmiddels in de prullenmand.

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren