Tagtik

IOC verdedigt Imane Khelif

Het IOC heeft donderdagavond een verklaring uitgegeven ter verdediging van bokser Imane Khelif, die in het middelpunt van een controverse staat sinds haar snelle overwinning in een gevecht op de Olympische Spelen. Ze is het slachtoffer geworden van cyberpesten en kritiek op haar vrouwelijkheid.

Het IOC liet donderdag van zich horen in reactie op de controverse rond de deelname van bokser Imane Khelif aan de Spelen in Parijs. Op donderdag gaf het IOC een lange verklaring uit ter ondersteuning van de Algerijnse bokser, die de afgelopen uren het slachtoffer is geworden van cyberpesten na haar duidelijke overwinning op de Italiaanse Angela Carini.

”Iedereen heeft het recht om zonder discriminatie aan sport te doen,” verklaarde het IOC. ”Alle atleten die deelnemen aan het bokstoernooi op de Spelen in Parijs respecteren de regels voor geschiktheid en registratie voor de competitie, evenals alle toepasselijke medische regels die zijn opgesteld door de Paris 2024 Boxing Unit. Net als bij eerdere Olympische bokswedstrijden zijn het geslacht en de leeftijd van de atleten gebaseerd op hun paspoort.”

De reactie van het IOC komt nadat er kritiek is geuit op het mogelijk hoge testosterongehalte en de vrouwelijkheid van twee boksers, Imane Khelif uit Algerije en Lin Yu-ting uit Taiwan. Ze mochten niet deelnemen aan de laatste Wereldkampioenschappen, maar kregen dinsdag toestemming van het IOC om te vechten op de Olympische Spelen.

“We zijn ons bewust geworden van misleidende informatie over twee vrouwelijke atleten (Imane Khelif en Lin Yu-ting) die meedoen aan de Olympische Spelen van Parijs 2024. Beide atleten nemen al vele jaren deel aan internationale bokswedstrijden in de vrouwencategorie, waaronder de Olympische Spelen van Tokio 2020, de wereldkampioenschappen van de International Boxing Federation (IBA) en door de IBA goedgekeurde toernooien”, vervolgde de verklaring.

Valse informatie over de vrouwenstatus van deze boksers was vooral donderdag schering en inslag, na de snelle terugtrekking van de Italiaanse Angela Carini tegen Imane Khelif in de categorie onder 66 kg. De Algerijnse, die in haar carrière 37 keer won (waarvan slechts 5 keer door knock-out) en 9 keer verloor, vecht haar volgende wedstrijd zaterdag tegen de Hongaarse Anna Luca Hun Hamori (17.22 uur).

(Louis Rousseau/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren