Tagtik

'Iran heeft een geheim atoomprogramma'

Volgens Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, heeft zijn land 'sluitende bewijzen' dat Iran een geheim atoomprogramma heeft. Israël zou beschikken over een gestolen archief met 55.000 bestanden over de Iraanse nucleaire plannen. Die plannen zouden bewijzen dat Iran heeft gelogen toen het verklaarde dat het geen kernwapenprogramma heeft.

Volgens een Israëlische ambtenaar maakten Israëlische spionnen de documenten in januari buit. In 2015 ondertekende Iran het nucleair akkoord, samen met onder meer toenmalig Amerikaans president Barack Obama.

Zijn opvolger Donald Trump beslist deze maand of de VS in dat akkoord blijft. Die noemde het akkoord al een 'slechte deal' en verwacht wordt dat hij uit het akkoord zal stappen of andere landen die over het akkoord mee onderhandelden (zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), zal proberen te overtuigen om opnieuw erover te onderhandelen.

De viceminister van buitenlandse zaken van Iran noemde de verklaringen van Netanyahu al een 'kinderachtige en zelfs belachelijke vertoning', 'een show die er enkel op gericht is om de beslissing van Trump te beïnvloeden'. "Misschien is het een plan van hem en Trump om het hele akkoord te vernietigen", aldus Abbas Araghchi op de Iraanse staatstelevisie."

(Fausto by Tagtik/Source: NYT, VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren