Tagtik

Italië pakt vluchtelingenproblematiek aan met voetbal

Voetbal in de laars: dat is passie, vreugde, verdriet en groepsgeest. Het houdt de hele natie wekelijks bezig. Deze belangrijkste bijzaak van het leven, althans voor vele voetbalfans, kan ook op maatschappelijk vlak een ongezien bindmiddel op weg naar meer verdraagzaamheid en respect zijn. Daarom wil het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de voetbalsport gebruiken om migranten sneller te integreren in de maatschappij.

In Italië ondertekende het ministerie van Binnenlandse Zaken een akkoord met de voetbalbond en de vereniging van Italiaanse gemeenten. Al een tijdlang worden er immers jeugdploegen gevormd van niet-begeleide minderjarigen die hun vaderland hebben verlaten op zoek naar een nieuw leven. Deze voetbalploegjes spelen dan vriendschappelijke partijen tegen lokale jeugdploegen op Sicilië. Dit project heeft zoveel succes, dat de regering besluit om er fors op in te zetten.

Niemand minder dan Salvatore -Totò- Schillaci, die topschutter werd op het wk voetbal van 1990 in Italië, is trainer van één van deze jeugdploegen die gevormd wordt uit minderjarige migranten uit de honderden asielcentra in Italië. Schillaci ziet de jongeren echt openbloeien: "Het helpt om moeilijke momenten te overwinnen, en is ook een manier om zich te amuseren. Voor mij heeft de bal mijn leven veranderd. Ik hoop dat dat bij deze jongeren ook het geval zal zijn. Sport beoefenen helpt om ethisch correct te handelen en respect te leren opbrengen voor de waarde van diversiteit."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren