Tagtik

Jaak Gabriels stapt uit de politiek

Jaak Gabriels, minister van Staat en voormalig burgemeester van Bree, stapt uit de politiek. In Bree zou hij lijstduwer worden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar nu hij beschuldigd wordt van fraude, zet de 74-jarige Gabriels een stap terug.

Samen met voormalig provincieraadslid Maarten De Ceulaer wordt hij door het Limburgse parket beschuldigd van oplichting, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en het vervalsen van jaarrekeningen.

Nadat Jaak Gabriels zes jaar terug aftrad als burgemeester, kwam aan het licht dat tot 2011 valse facturen (vooral voor drukkerij- en publiciteitskosten) werden opgemaakt door de stad en diensten zoals het OCMW en een twintigtal bevriende ondernemingen. Op die manier vloeiden tienduizenden euro's naar de Breese afdeling van Open VLD.

"Het gaat hier zonder twijfel om een goed georkestreerde politieke af­rekening.Maar in het belang van de groep zet ik een stap opzij", zo zegt Gabriëls bij Het Nieuwsblad.

In september beslist de raadkamer wellicht of Gabriëls effectief voor de rechter moet verschijnen. Jaak Gabriels was 36 jaar lang onafgebroken burgemeester van Bree.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad, De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren