Tagtik

Jaarlijks 600 vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling in Brussel

Een honderdtal artsen, wetenschappers en gezondheidsorganisaties klagen in een open brief aan dat de Brusselse regering de luchtverontreininging onvoldoende aanpakt. Deze open brief werd vandaag bij Bruzz en Le Soir gepubliceerd.

"In Brussel worden de Europese normen nog steeds overschreden. Daarbij komt dat het Brussels meetnet te weinig controleert daar waar de bevolking aan de hoogste concentraties wordt blootgesteld. Dat is nochtans verplicht volgens de Europese luchtkwaliteitsrichtlijn", klinkt de aanklacht. De Brusselse regering brengt door haar laksheid de gezondheid van de hele Brusselse bevolking in gevaar, zeggen de medici.

Luchtverontreiniging heeft immers grote gevolgen voor de gezondheid. "Wij hebben kunnen vaststellen dat luchtvervuiling in Brussel een rol speelt in meer dan 20% van de opstoten van bronchitis bij jonge astmapatiënten, meer dan 20% van de hospitalisaties van COPD-patiënten (chronisch obstructief longlijden) en meer dan 30% van de hartinfarcten bij de volwassen patiënten met ischemische hartaandoeningen." Jaarlijks zijn er in Brussel 632 vroegtijdige overlijdens ten gevolge van het fijn stof.

In de open brief ijveren de experts ervoor dat Brussel de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eindelijk begint na te leven. Zo zou de gemiddelde concentratie van 20µg/m3 fijne stof niet overschreden mogen worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren