Tagtik

Jonge magneetvissers dromen van jackpot

De procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, vertelde donderdag op een persconferentie dat drie jongeren een vijftal maanden geleden een opmerkelijke vondst deden in het kanaal Brussel-Charleroi. "Drie jongeren hebben in mei of juni in het kanaal enkele zaken gevonden die interessant zijn in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dinsdag zijn ze daarmee naar de politie gestapt. Ik ben hen daar heel dankbaar voor", zegt De Valkeneer donderdag over de nieuwe informatie in het onderzoek naar de Bende.

Het gaat om twee metalen dozen met daarop 'Rijkswacht - Gendarmerie' geschreven. In die dozen bevinden zich een duizendtal stukken munitie van het kaliber 9 mm, vermoedelijk uit de jaren '80. Ook een riot gun en een revolver zaten opgeborgen in de metalen kistjes.

De drie jongeren zijn afkomstig uit het Pajottenland en allen tussen 18 en 20 jaar oud.
De jongeren gebruikten een rubberbootje en een zware magneet om de metalen kisten op te vissen uit het kanaal Brussel-Charleroi. "We wisten dat de speurders daar in de buurt ooit al wapens opgevist hadden", vertellen ze dit weekend anoniem in Het Nieuwsblad.

"We hadden gelezen dat Delhaize 250.000 euro uitlooft voor een doorbraak. Daarop hebben we met z’n drieën beslist dat we zouden gaan zoeken naar de wapens. Het begon als een grap, maar uiteindelijk zaten we elk vrij moment op het water", vertellen de jongeren.

"Op dag één hing er al een revolver aan onze magneet. En de spullen bleven maar komen. We wilden eerst álles van de bodem halen - want volgens ons ligt er nog veel meer - en daarna de politie inlichten. In de hoop dat we dan die beloning zouden krijgen", getuigen de vinders.

Delhaize reageerde alvast op de wens van de jongeren om de premie van 250.000 euro binnen te halen. "De uitbetaling is nog niet aan de orde. Het is niet aan Delhaize om te oordelen welke dé tip is die tot een doorbraak leidt. Dat moeten de speurders uitmaken", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren