Tagtik

Journalist Stefan Blommaert over maximumstraf Mladic

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag veroordeelde Ratko Mladic vandaag tot levenslang voor volkerenmoord tijdens de burgeroorlog in Bosnië. Onder zijn bewind werden duizenden moslims vermoord. Mladic wordt tijdens de oorlog van 1992 tot 1995 medeverantwoordelijk geacht voor de grootste slachtpartij in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Journalist Stefan Blommaert riskeerde zijn leven in de jaren negentig om verslag uit te brengen tijdens de oorlog in Joegoslavië. Hij volgde de zaak al die jaren vanop de voet en vandaag bericht hij dan ook als expert ter zake vanuit Den Haag.

"Levenslang is de maximumstraf en dat is ook wat de aanklager in zijn eindpleidooi had gevraagd. Het is meer dan wat zijn kompaan Radovan Karadzic heeft gekregen, die werd vorig jaar veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf en daarover was nogal wat ophef ontstaan onder de nabestaanden van de Bosnische oorlog. Zij vonden dat immers veel te weinig voor zo'n zware misdaden. Zij zijn nu natuurlijk wel tevreden met deze uitspraak", geeft journalist Stefan Blommaert meer uitleg vanuit het Nederlandse Den Haag, waar het Joegoslaviëtribunaal gevestigd is.

Ratko Mladic vecht de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal alvast aan en gaat in hoger beroep. Het tribunaal sluit eind december voorgoed en bestond 24 jaar lang. Meer dan 80 oorlogsmisdadigers werden veroordeeld door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Het beroep van Mladic zal dus niet meer behandeld worden door het Joegoslaviëtribunaal, maar verhuist naar het MICT, het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren