Tagtik

Kankerpatiënte (34) verplicht met pensioen

Tinneke Van de Velde uit Beveren-Waas kreeg op haar 27ste te horen dat ze leukemie had. Tijdens de behandeling van deze kanker viel ze als ambtenaar terug op haar ziekte-uitkering. Tinneke geneest, maar hervalt vier jaar later. Op dat moment heeft ze nog te maken met een klein probleem in de kantlijn van haar leven: haar ziekteverlof is opgebruikt.

"Ik werd opgeroepen door de medische commissie. En daar hebben ze op tien minuten beslist om mij op definitief pensioen te stellen wegens lichamelijke ongeschiktheid. Ik was toen 34. Dat komt heel hard binnen", getuigt Tinneke geschokt in Het Nieuwsblad.

Tinneke wilt nog werken, maar ze mag niet meer. Nu moet ze als 39-jarige vrouw financieel rondkomen met een pensioen van 378 euro per maand. Ook ontvangt ze een invaliditeitsuitkering van 311 euro per maand. Dat is niet alleen financieel moeilijk leefbaar, maar ook mentaal is dit enorm zwaar om dragen. "Je voelt je minderwaardig tegenover andere mensen. En toch wil je nog vanalles doen", zegt Tinneke die gelukkig ook nog kan rekenen op de inkomsten van haar werkende echtgenoot.

Kom Op Tegen Kanker meldt dat heel wat mensen in dezelfde situatie zitten als Tinneke: ze willen nog werken, maar mogen wettelijk niet meer. Daarom pleit Kom Op Tegen Kanker ervoor om vanuit de regering inspanningen te doen voor aangepast werk, zodat de pensioenstelling van kankerpatiënten pas later volgt.

Minister van Pensioenen Daniël Baquelaine (MR) toont veel begrip voor deze klacht en liet al aan TV OOst weten dat hij werkt aan een oplossing om de vervroegde inpensioenstelling om te vormen tot een invaliditeitsuitkering.

(Skwadra by Tagtik/Source: TV Oost - Het Nieuwsblad/Ilustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren