Tagtik

Katholiek Onderwijs kiest voor duaal leren

In juni trok de Belgische vorst op werkbezoek naar Zwitserland samen met een grote delegatie Belgische politici. Federaal minister van Werk Kris Peeters, Europees commissaris Marianne Thyssen, Vlaams minister-president Geert Bourgeois en nog een handvol andere Belgische ministers vergezelden koning Filip toen in Zwitserland.

De Zwitsers zijn koploper in 'duaal leren', dat is zowel leren op school, als op de werkvloer. De focus van het werkbezoek van de koning en zijn ministers lag dan ook op de praktische implementatie van dit duaal leren. Maar liefst twee op de drie leerlingen in Zwitserland haalt zijn diploma deels op de werkvloer, terwijl dat in België maar vijf tot zes procent is. Het voordeel aan dit duaal leren is dat er veel minder werklozen zijn aangezien jongeren opgeleid worden op maat van de werkvloer. Dit systeem zal binnenkort stapsgewijs steeds meer zijn plaats krijgen in het Belgische onderwijs.

De Vlaamse regering besliste daarom om de proeftuinen van duaal leren met 1 jaar te verlengen en de definitieve uitrol ook op 1 september 2019 van start te laten gaan. Het katholiek onderwijs is volledig overtuigd van het voordeel van duaal leren en laat jongeren er steeds meer mee kennismaken.

De netwerkorganisatie van de inrichtende macht en van het katholiek onderwijs in Vlaanderen reageert dan ook opgetogen. "We zijn blij dat duaal leren en de modernisering tegelijkertijd van start gaan. Het verlengen van de proeftuinen geeft zowel het onderwijs als het bedrijfsleven de kans om de evaluatie ervan op een kwaliteitsvolle manier te laten verlopen. Tegelijk kunnen we zo ook samen met de SERV werk maken van noodzakelijke aanpassingen aan het statuut van de leerling (vakantieregeling, leervergoeding en verzekeringen) en nadenken over kwaliteitsgaranties voor de opleiders op de werkplek. We krijgen immers maar één kans om van duaal leren een succes te maken!", klinkt het bij het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren