Tagtik

Kindsoldaat tegen VTM-journalist: "Ik zou je kunnen doden"

Oorlogsverslaggever Robin Ramaekers verblijft nog steeds in Syrië. De journalist is er als eerste sinds de val van het kalifaat in Raqqa in geslaagd om een gesprek te hebben met een kindsoldaat van IS.

'De Welpen van IS' zijn een elitegroep van kindsoldaten van de terreurorganisatie Islamitische Staat. De kinderen zijn amper twaalf tot veertien jaar oud, maar volledig gebrainwasht en opgeleid tot koelbloedige moordmachines. In propagandavideo's van executies en zelfmoordaanslagen van IS waren ze vaak te zien.

VTM-journalist Ramaekers interviewde de 12-jarige Mohamed in Raqqa. "Ja ik was één van de Welpen van het Kalifaat. Ik was een soldaat", zegt de kleine en tegere jongen. "Ik wou absoluut lid worden van de Welpen van het Kalifaat. Ik mocht naar hun opleidingscentrum in Raqqa. De wapens die we leerden gebruiken waren de Doshka, de PKC, het pistool, granaten en de M16", onthult de jonge knaap.

Eén van de instructeurs die de kinderen opleidde, was een Belg, vertelt Mohamed aan Robin Ramaekers. "Er was een man die Abu Bassam al-Belgiki heette, hij was de enige Belg. Hij was gespecialiseerd in het maken van wapens", vertelt de jongen die na zijn opleiding aan het front in Raqqa, Damascus, Homs en Aleppo ingezet werd.

"Ik wist niet meer wat goed of slecht was. Een auto nemen en hem doen ontploffen, is dat goed of slecht? Vrouwen en kinderen doden, ik wist niet meer of het goed of fout was", zegt de voormalige IS'er die van jongs af aan compleet geïndoctrineerd werd met de leer van IS.

De jongen zal binnen enkele dagen overgeplaatst worden naar een heropvoedingsinstelling en droomt van een normaal leven.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM-nieuws/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren