Tagtik

Krijgt gevechtspiloot Filip weldra vliegtuigen te zien?

Een wet uit 1954 verbiedt vliegverkeer boven het koninklijk paleis in Laken. De wet kwam er uit veiligheidsoverweging omdat vroeger vliegtuigen veel lager vlogen. Tegenwoordig is er echter heel wat intercontinentaal vliegverkeer dat op een hoogte van 10.000 meter vliegt. De wet staat dan ook ter discussie.

Doordat alle vliegtuigen een serieuze bocht moeten maken boven het koninklijk domein in Laken, gaan de brandstofkosten de hoogte in. Tevens is het niet goed voor het milieu.

Het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV), dat binnen de FOD Mobiliteit belast is met de regelgeving van de burgerluchtvaart in België, vraagt aan minister van Mobiliteit François Bellot (MR) om het vliegverbod boven het paleis op te heffen.

Bellot reageert echter geprikkeld over de gelekte brief, waarin gevraagd wordt om het vliegverbod op te heffen. "Dit punt is niet aan de orde. Het dossier van de vluchten boven Brussel moet in zijn geheel behandeld worden. Dat wordt momenteel binnen de regering besproken en zal niet met alleenstaande maatregelen worden opgelost", zegt Bellots woordvoerder vandaag in de nationale pers. Verder benadrukt ze nog dat het DGLV dit voorstel doet zonder het kabinet van de minister in te lichten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren