'Langdurig zieken keren bijna nooit terug naar werkvloer'
De federale regering wil er alles aan doen om langdurig zieke mensen opnieuw naar een job te kunnen begeleiden. Met re-integratieprojecten wordt getracht om deze moeilijke drempel te overwinnen. Uit een rondvraag van de christelijke vakbond ACV blijkt nu echter dat 71 procent van de langdurig zieken die via hun bedrijf in dergelijk re-integratieproject willen stappen, vervolgens door een bedrijfsarts arbeidsongeschikt verklaard worden. De bedrijfsartsen moeten normaal samen met de zieke werknemer op zoek gaan naar aangepast werk, maar net daar knelt het schoentje.
De vakbonden vinden dat de intentie om nieuw en vooral aangepast werk te vinden er wel is bij de langdurig zieken. "Langdurig zieken komen zich spontaan aandienen. Alleen zijn er heel wat gevallen waarin de werkgever hen liever kwijt dan rijk is", zegt ACV-expert Herman Fonck vrijdag in De Standaard. Het ACV benadrukt dat de druk die bedrijven op de bedrijfsartsen uitoefenen om sneller iemand definitief arbeidsongeschikt te verklaren hier aan de basis ligt. "Want dat geeft hen alle opties om de werknemer wegens 'medische overmacht' en dus zonder vergoeding, te ontslaan", zegt Fonck.
De werkgevers zijn het echter niet eens met deze visie. "Het is niet omdat ze zelf vragen om een traject op te starten, dat ze ook opnieuw aan het werk willen. Sommige werknemers dringen zélf aan op de definitieve arbeidsongeschiktheid", zegt Kris De Meester, adviseur bij werkgeversorganisatie VBO, in De Standaard.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)