Tagtik

Laptop verplicht voor 20.000 leerlingen

De computer neemt een steeds belangrijkere plaats in het klaslokaal in. Niet alleen maken leerkrachten steeds meer gebruik van laptops en smartboards, ook op de banken van de leerlingen staat steeds vaker een laptop.

Al zeker 75 scholen maken deel uit van een laptopproject, waarbij de leerlingen verplicht een laptop ter beschikking moeten hebben. Zo'n 20.000 leerlingen zijn bij het project betrokken. Het aantal komt overeen met 1 op 12 scholen. Voor de ouders van de leerlingen betekent dit uiteraard een flinke investering.

"Bij ons moeten de leerlingen 650 euro betalen, verspreid over drie jaar', aldus Maggy Vankeerberghen, directrice van het Technische Atheneum in Halle, in Het Nieuwsblad. "Daarna is de laptop van hen. Geen enkele ouder doet daar moeilijk over omdat de uiteindelijke factuur niet hoger is dan vroeger. In plaats van boeken kopen de leerlingen nu een laptop."

De laptops maken onderwijs op maat mogelijk, waarbij de leerlingen (die toch 4 à 5 uur per dag achter hun scherm zitten) zelf kunnen kiezen wanneer ze hun taken uitvoeren.

De intrede van de laptop in het klaslokaal wordt wel nog gehinderd door één element, zo vertelt professor Tammy Schellens (UGent), gespecialiseerd in technologie in het onderwijs, in de krant: "Er is weinig lesmateriaal voor de tablet of computer, dus moeten leerkrachten veel meer zelf op zoek gaan." Een opdracht dus voor de uitgeverijen van schoolboeken.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren