Tagtik

'Laurent, doe afstand van je titel'

Prins Laurent verliest (eenmalig) een deel van zijn dotatie: de Kamer heeft beslist dat hij het dit jaar met 15 procent minder moet doen. De regering neemt de sanctie nadat hij een viering had bijgewoond in de Chinese ambassade zonder dat de prins daarvoor toestemming had gevraagd.

Voorafgaand aan de geheime stemming over de sanctie verbaasde prins Laurent iedereen door een emotionele brief te schrijven aan de Kamerleden. Freelancejournalist en ex-parlementslid Luckas Vander Taelen schreef bij VRT NWS op zijn beurt een brief aan de prins. Als journalist maakte Vander Taelen enkele reportages over Laurent, waar de prins aan meewerkte.

In de open brief heeft Vander Taelen advies voor Laurent: "Wat houdt je eigenlijk tegen om definitief foert te zeggen tegen je koninklijke familie?", zo schrijft de journalist. "Doe afstand van de titel die je zo zwaar weegt. Je zal dan misschien je prinselijke toelage verliezen, maar je krijgt iets onbetaalbaar in de plaats: je vrijheid. Een gewoon gelukkig menselijk bestaan, ver van protocollaire verplichtingen, een leven zoals jij dat zelf wil."

Volgens Vander Taelen zou dat een statement van formaat zijn: "Het zou een waardig opgestoken middenvinger zijn naar iedereen die het slecht met je meent."

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren