Tagtik

'Leerkracht is een zwaar beroep'

De kans wordt steeds groter dat leerkracht zal worden erkend als een zwaar beroep en dat leerkrachten dus vroeger op pensioen zullen mogen. Dat blijkt uit een werkdocument van Daniel Bacquelaine, minister van Pensioenen.

De regering werkt aan een pensioenregeling voor zware beroepen. Minister Bacquelaine heeft al een voorstel met een lijst van die zware beroepen klaar, zo weet de krant De Morgen.

Niet alle leerkrachten zouden de gunstige pensioenregeling kunnen krijgen: leraars in het lager of secundair onderwijs zouden twee jaar eerder met pensioen kunnen, leerkrachten in het bijzonder onderwijs of kleuterleiders vier jaar eerder. Het statuut van zwaar beroep zou niet gelden voor wie lesgeeft in het volwassenenonderwijs of het hoger onderwijs.

Om als zwaar beroep in aanmerking te komen, moet een beroep voldoen aan enkele criteria: moeilijke uren, fysieke belasting, veiligheidsrisico's of stress. De lijst met zware beroepen zal niet worden opgesteld door de regering, maar wel in een onderhandelingsronde met de sociale partners.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren